Tibb

13 Avqust

Xərçəng xəstələri şəkərdən tamamilə imtina etməli deyil – onkoloq məsləhəti

İnsanlar arasında geniş yayılmış yanlış təsəvvür - xərçəng xəstələrinin şəkərli qidalardan tamamilə imtina etməli olması doğru deyil.

Finss.az xəbər verir ki, bunu onkoloq, hematoloq, tibb elmləri doktoru, professor Aleksandr Seryakov bildirib.

O qeyd edib ki, qlükoza və digər karbohidratlar hər hansı hüceyrə üçün enerji mənbəyidir, lakin xəstə şəkərli qidalardan imtina etsə belə, bədən qlükozanı tərəvəzlərdən, giləmeyvələrdən, meyvələrdən, hətta amin turşuları və yağlardan əldə edə bilir. Qaraciyər və böyrəklər də qlükozanın səviyyəsini qorumağa kömək edir.

Professor Seryakov vurğulayır ki, bu, xəstənin hər şeyi sərbəst yeyə biləcəyi demək deyil. Şüa terapiyası, dərman müalicəsi və əməliyyat sonrası dövrdə qidalanma balanslı olmalı, fast food, yüksək kalorili və spirtsiz məhsulların istehlakı minimuma endirilməlidir. Artıq kalorilər isə şəkərli diabetürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.

Xərçəng xəstələri üçün qidalanma tövsiyələri:

  • Pəhrizdən çıxarın: qırmızı ət və işlənmiş ət məhsulları (kolbasa, frankfurt), qızardılmış, ədviyyatlı və duzlu qidalar.
  • Pəhrizə əlavə edin: tərəvəz, meyvə, giləmeyvə (liflə zəngindir), dənli bitkilər (sıyıq), qaynadılmış ağ ət (toyuq, hinduşka), yağsız dəniz balığı (Omega-3 və protein mənbəyi).
  • Şirniyyat və un məmulatları: orta dərəcədə qəbul edilə bilər. Konfet və çörək yemək istəyirsinizsə, az miqdarda və həddindən artıq olmadan yeyin.

Beləliklə, balanslı qidalanma xəstəliyin gedişinə mənfi təsir göstərmədən bədənin enerji və qida ehtiyacını ödəməyə imkan verir.