Fins.az - Bu il dünya şərab istehsalı böyük bir azalma yaşadı.
Beynəlxalq Üzümçülük və Şərabçılıq Təşkilatının (OIV) hesabatına görə, istehsal 227 milyonla 235 milyon hektolitr arasında oldu ki, bu da son 60 ildə ən aşağı səviyyə idi. İstehsalın 13% on illik ortalama göstəricidən az oldu. Bu azalma əsasən iqlim dəyişikliyi və bir sıra ekstremal hava hadisələri ilə əlaqələndirilir.
Fransa və İtaliya kimi ən böyük şərab istehsalçıları çətin hava şəraiti ilə üzləşiblər. Fransa 36.9 milyon hektolitr istehsal etdi, bu isə 2023-cü ildən 23% azalma deməkdir. Eyni zamanda, İtaliya 41 milyon hektolitr ilə dünyada ən böyük şərab istehsalçısı oldu, lakin bu da beş illik ortalamadan 13% aşağıdır.
Cənub yarımkürəsində, xüsusilə Argentina bərpa olunub və 23% artımla 10.9 milyon hektolitr istehsal etdi. Lakin, Çili və Braziliyada istehsalın kəskin şəkildə azaldığı bildirilir. Bu vəziyyət, şərab bazarında tarazlıq yaratmaq və təklifin çoxluğunun qarşısını almaq məqsədilə müsbət nəticələr verə bilər.