AQRO

30 Yanvar

İsveçrə qarğıdalı otları ən çox satılan qış göyərti siyahısına başçılıq edir

“İsveçrədə qoz salatı ən məşhur qış yeməklərindən biridir və xoşbəxtlikdən satılan yarpaqların çoxu İsveçrədən gəlir. İsveçrə tərəvəzçiləri il boyu qoz salatı yetişdirirlər. Yaxşı çeşid -15 dərəcəyə qədər olan temperaturlara tab gətirə bilir”, - İsveçrənin kənd təsərrüfatı portalı LID.CH yazır.

Fins.az xəbər verir ki, qarğıdalı salatı İsveçrə tərəvəz yetişdiriciləri üçün vacib bir məhsuldur. Beləliklə, 2023-cü ildə 61 milyon frank satışı ilə yaşıl bitkilər arasında birinci oldu. İsveçrədə təxminən 450 hektar sahədə 3500 ton qoz salatı yetişdirilir ki, bunun da təxminən 16 faizi üzvi yolla istehsal olunur. Ümumi istehsalın yaxşı 40 faizi qoz-fındıq salatı istixanalarda yetişdirilir.

İndi bir çox növ qoz salatı var, bəzi mənbələrə görə 200-dən çox müxtəlif növ var. Onlar əsasən məhsuldarlıq, çiçəkləmə vaxtı, forma və məhsul yığımında fərqlənirlər. Qala çeşidi xüsusi dözümlülüyü və qışa davamlılığı ilə seçilir. Korbfüller Duplex çeşidi tam gövdəli rozetlər istehsal edir. Vit çeşidi payız və qış becərilməsi üçün uyğundur.

Qarğıdalı salatı bədəni çoxlu qida və vitaminlərlə təmin edir. Bir porsiya gündəlik C vitamini ehtiyacımızın təxminən 30 faizini təmin edir, adi kahıda olan 7 faizdən çox.

Qoz salatı həmçinin yüksək səviyyədə kalium, vitamin B6, həmçinin maqnezium, fosfor, sink və mislə öyünür və əla dəmir mənbəyidir. İsveçrədə qarğıdalı salatı ənənəvi olaraq donuz, yumurta və krutonlarla verilir. Pendir və göbələk də qarğıdalı salatının qozlu ləzzəti ilə yaxşı uyğunlaşır. Yarpaqları bəzən az miqdarda yağda qızardılmış ilıq tərəvəz yan yeməyi kimi verilir.