AQRO

17 Yanvar

Donuzçuluqda ağ lupinin potensialı – İspan təcrübəsi

Fins.az xəbər verir ki, İspaniya dünyanın dördüncü ən böyük donuz əti istehsalçısıdır və Avropanın aparıcı istehsalçısıdır. İspaniyada ənənəvi donuzçuluq sistemləri üstünlük təşkil etsə də, onlar həm geniş, həm də intensiv sistemləri özündə birləşdirən İberiya donuzçuluq sistemi ilə birlikdə mövcuddur.

İber cinsi Pireney yarımadasının cənub-qərb bölgəsində ənənəvi olaraq yetişdirilən yerli donuz cinsidir, yüksək ət keyfiyyəti və heyvan rifahı standartları ilə məşhurdur. Yemdə idxal olunan soyadan asılılığı azaltmaq üçün elm adamları ağ lupin ilə əvəzedicini sınaqdan keçirdilər.

Son illərdə İber donuz əti məhsulları öz bazar mövqeyini yaxşılaşdıraraq, milli və beynəlxalq bazarlarda əhəmiyyətini və tanınmasını artırdı. İstehlakçı üstünlükləri əsasən sərbəst çeşiddə, palamutla qidalanan İber donuzlarından ənənəvi müalicəvi məhsullara yönəldilsə də, yeni bazar imkanlarını, xüsusən də təzə donuz ətini araşdırmaq vacibdir.

Son illərdə, əsasən, müstəsna orqanoleptik xüsusiyyətlərinə görə təzə İber donuz ətinə artan tələbat var. Yalnız təzə ət istehsal etmək üçün İber donuzlarının adətən uzun istehsal dövrü heyvanları böyümə fazasının sonunda, yalnız 90-100 kq ağırlığında kəsməklə qısaltmaq olar. Bunun əksinə olaraq, qurudulmuş məhsullar istehsal etmək üçün heyvanlar təqribən 165 kq bədən çəkisinə qədər kökəldilməlidir ki, bu da kökəlmə mərhələsində istifadə olunan idarəetmə və genotipdən asılı olaraq təxminən 10-14 ay uzun istehsal dövrü tələb edir.

Eyni zamanda, istehlakçıların yüksək keyfiyyətli İber donuz əti məhsulları ilə əlaqələndirdiyi güclü ekoloji və etik dəyərləri nəzərə alaraq İber donuz əti istehsalını yeni bazar tələblərinə uyğunlaşdırmaq lazımdır.

Əslində, istehlakçı seçimlərinə yerli istehsal, heyvanların rifahı və ya davamlı qida istehsalı kimi xarici dəyərlər təsir edir.