AQRO

02 Dekabr

2024-cü ildə üzümçülük sahəsinin yekunları

Fins.az - 2024-cü ilin üzümçülük dünya üzrə müxtəlif şərab istehsal edən bölgələrdə qarışıq nəticələr göstərib. Xüsusilə çətin hava şəraiti və fərqli məhsul nisbətləri bu ilin şərab istehsalını təsir edib, amma bəzi bölgələrdə keyfiyyətin yüksək olacağına dair ümidlər mövcuddur.

Fransa:

Fransanın şərabçılıq mərkəzlərindən olan Bordo və Burqoniya bölgələrində ciddi çətinliklər yaşanıb. Bordo bölgəsində, 2023-cü illə müqayisədə məhsul 14% azalıb. Bu azalma, xüsusilə mildiou və digər çətin hava şəraiti faktorları ilə əlaqədardır. Lakin, bağçılıq mütəxəssisləri əkinlərə xüsusi diqqət yetirərək yüksək keyfiyyətli şərab istehsalı gözləyirlər.

Burqoniyada isə, mövsüm boyunca yağışların artması məhsulun azalmasına səbəb olub. Buna baxmayaraq, avqust ayında ideal şəraitdə yetişən üzüm, qırmızı şərabların keyfiyyətini yüksəldəcək.

Şampanya bölgəsində isə, don və mildiou təsirindən ötəri məhsul azalıb, amma bəzi istehsalçılar, meyvəli və təzə notalarla yüksək keyfiyyətli şərab istehsalının mümkün olacağına ümid edir.

İtaliya:

Toskana bölgəsində isə 2023-cü illə müqayisədə 30% artım müşahidə edilib və ümumilikdə 2024-cü ilin keyfiyyəti çox yaxşı gözlənilir. Bu, bölgənin şərabçılıq sahəsində müsbət inkişafı əks etdirir.

ABŞ:

Kaliforniyada ümumilikdə məhsulda azalma müşahidə edilsə də, Napa bölgəsi kimi bəzi ərazilərdə 2024-cü ilin vintajı ilə bağlı ümidlər mövcuddur. Bu bölgədəki şərab istehsalçıları, şərabların keyfiyyətinin yaxşı olacağına inanırlar.

Nəticə olaraq, 2024-cü ilin üzümçülük, müxtəlif bölgələrdəki çətin hava şəraiti və xəstəliklərə baxmayaraq, bir çox istehsalçı üçün yüksək keyfiyyətli şərablar yaratmaq üçün ümidverici nəticələr göstərir. Hava şəraitinin təzyiqinə qarşı mübarizə və əkinlərə göstərilən diqqət, yaxşı vintajların əsasını qoyur.