İspaniyanın Kastiya və León bölgəsində soya istehsalı, fermerlərin sərt tənqidinə məruz qaldı. ASAJA de León təşkilatının baş katibi Xose Antonio Turrado, genişmiqyaslı soya istehsalının dünya bazarında genetik cəhətdən modifikasiya olunmuş soya istehsalçıları ilə rəqabət apara bilməyəcəyini bildirdi.
Fins.az xəbər verir ki, Turrado, İspaniyada soya paxlasının suvarılan ərazilərdə alternativ mədəniyyət olmadığını vurğulayaraq, “Kənd Təsərrüfatı naziri soya istehsalının üstünlüklərini proklamasiya edərək fermerlərə bunu qəbul etdirməyə çalışır, lakin bu, hər zaman uğursuzluğa uğrayır,” dedi. O, soya istehsalına yönələn siyasətlərin fermerlər üçün faydalı olmadığını qeyd etdi.
Eyni zamanda, Turrado, Kastiya və León bölgəsində bir neçə hektar soya paxlası əkən bir qrup sadiq fermer olduğunu, lakin bunun genişmiqyaslı istehsala çevrilməyəcəyini qeyd etdi. O, soya istehsalına yönəldilən təşəbbüslərin yalnız bir şirkətin, Leche Pascual-ın tələblərinə uyğun olduğunu, buna görə də kənd təsərrüfatı bazarında yer almadığını bildirdi.
Ekspert, soya istehsalının Avropa İttifaqında aşağı məhsuldarlıq və aqronomik problemlərlə qarşılaşdığını da qeyd etdi. Turrado, ABŞ, Argentina və Braziliya ilə rəqabət aparmağın qeyri-mümkün olduğunu vurğuladı, çünki bu ölkələrdə genetik modifikasiyalı texnologiyalardan istifadə olunur.
Fermerlər, bu cür istehsalın yalnız müəyyən bir şirkətin tələbatını ödəmək məqsədini güddüyünü düşünürlər. Soya istehsalı, kənd təsərrüfatı bazarında sağlam rəqabət mühitinin olmaması səbəbindən İspaniyada geniş yayılmayacaq.