Yaponiyada düyü mağazalarda və supermarketlərdə qıtlıq yaşanır, qiymətlər isə kəskin şəkildə yüksəlib.
«Sankei Shimbun» qəzetinin məlumatına görə, yeni məhsul düyü tədarükü artdıqca qıtlıq tədricən aradan qaldırılacaq, lakin qiymətlərin yüksək qalacağı gözlənilir. Düyü, yaponların əsas qida məhsulu olduğu üçün qıtlıq adi vətəndaşların həyatına ciddi təsir göstərib və panik alış-verişlərə səbəb olub. Hətta mikrodalğalı sobada popcorn üçün düyü də tükənib və bir sıra supermarketlərdə ailə başına bir kisədən artıq düyü satışına məhdudiyyət qoyulub.
Fins.az xəbər verir ki, Yaponiyanın sakinləri düyü qiymətlərinin daha da artacağı barədə xəbərdar edilib və bu, digər məhsulların qiymətlərində domino effekti yarada bilər. Vətəndaşlara «sakit reaksiya vermək» tövsiyə olunur.
Düyü qıtlığının əsas səbəblərindən biri 2023-cü ilin pis məhsulu və ekstremal yay temperaturu olub. Düyü istehlakı artıb, çünki insanlar daha çox xaricdə yemək yeyir və düyü alternativlərdən daha əlverişlidir. Nanqayk subduz şəvqalında xüsusi zəlzələ xəbərdarlığı da düyü ehtiyatlarının yığılmasına təsir edib. Nazirlik bu vəziyyətə çevik reaksiya strategiyaları hazırlamalıdır.
Düyü Yaponiyanın əsas qida məhsuludur və ekstremal istilər bu arxipelaqa davamlı təsir edir. Bu vəziyyətə qarşı daha yüksək temperatur dözə bilən düyü növlərinin əkilməsi tövsiyə olunur.