AQRO

23 Sentyabr

3D çap texnologiyası ilə balıq istehsal etmək mümkün oldu

Çjəszyan Universitetinin alimləri bitki mənşəli ət əvəzediciləri sahəsində yeni bir texnologiya təqdim ediblər.

Fins.az xəbər verir ki, araşdırma çərçivəsində sarı qılıncbalığı (yellow croaker) imitasiyasını 3D printer vasitəsilə yaratmaq mümkün olub. Bu texnologiya, soya zülalı izolyatı, kantan mis və nişasta kimi materiallardan istifadə edir. İstehsal olunan süni məhsul tekstura, nəm miqdarı və qida maddələrinin tərkibinə görə təbii balığa çox yaxın hesab edilir. Tədqiqat nəticələri Food Physics (FoodPhys) elmi jurnalında dərc olunub.

Bu texnologiya qida sənayesində yeni imkanlar və bitki əsaslı məhsulların inkişafı üçün mühüm addım hesab olunur.