Belçikada istehlakçılar ekoloji cəhətdən daha təmiz çörək seçimi əldə edə bilərlər. "Rustik" çörəyinin istehsalı üçün istifadə olunan regenerativ buğda, Belçika torpağında yetişdirilmiş və karbon dioksid emissiyalarını iki dəfədən çox azaltmışdır. Bu çörəyin ekoloji təsiri, ənənəvi buğdadan əldə edilən çörəkdən xeyli aşağıdır.
Fins.az xəbər verir ki, bu yenilik, Delhaize pərakəndə şəbəkəsi və La Lorraine Bakery Group arasında qurulan yeni tərəfdaşlığın nəticəsidir. La Lorraine Bakery Group, 85 illik təcrübəyə malik tamamilə Belçika ailə şirkətidir. Təşəbbüsə Arvesta da daxil olub – kənd təsərrüfatı üçün innovativ həllər təqdim edən bir şirkətdir.
2023-cü ildə toplanan ilk regenerativ buğda, Paniflower dəyirmanında üyüdülərək "Rustik" çörək xətti üçün un halına gətirilmişdir. "Rustik" çörəyi, Belçika unundan, turşudulmuş mayadan və uzunmüddətli turşumadan istifadə etməklə zəngin bir dad təqdim edir. Xəmiri əl ilə yoğurulur və daşda bişirilir. Regenerativ buğda istifadə edildiyi üçün, bu çörəyin CO2 emissiyaları 40% azaldılmışdır.
Regenerativ kənd təsərrüfatı, CO2 emissiyalarını azaltmaq və torpağın sağlamlığını artırmaq üçün müasir bir yanaşmadır. Arvesta mütəxəssisləri, fermerlərə təbii gübrələrin miqdarını artırmaq, örtü bitkiləri əkmək, torpağın minimum emalı və dövri əkinin genişləndirilməsi kimi davamlı metodları tətbiq etməyə kömək edir. Bu metodlar, ekosistem balansını bərpa edir və torpağın məhsuldarlığını artırır.
Tərəfdaşlıq çərçivəsində fermerlər regenerativ kənd təsərrüfatına keçid etmək üçün əlavə kompensasiya modeli ilə dəstəklənir. Son həftələrdə Belçika fermerləri regenerativ buğdanın ikinci məhsulunu yığmaqla məşğuldurlar. Yerləşdirilən buğda, Paniflower dəyirmanında üyüdülür və La Lorraine Bakery Group tərəfindən "Rustik" çörəyinin istehsalında istifadə edilir.
Bu təşəbbüs, Delhaize müştərilərinə yerli və ekoloji təmiz çörək seçimləri təqdim edir, əhəmiyyətli dərəcədə aşağı ekoloji təsir ilə.
CO2 emissiyalarının azalması, Belçika buğdasının orta emissiyasının bu pilot layihədəki emissiyalarla müqayisəsi əsasında hesablanmışdır. Çörək "Rustik" in karbon izləri də digər tərkib hissələri ilə birlikdə bu üsulla qiymətləndirilmişdir.