İqlim dəyişikliyi, Macarıstanın ev bağlarında əncir yetişdirməyi kommersiya müstəvisinə keçirilməsinə imkan yaradır. Hazırda Macarıstanda əncir, ölkənin cənub-qərb bölgələrində və Balaton gölünün ətrafında ev bağlarının bir hissəsidir. Lakin iqlim dəyişikliyi ilə, oleanderlər ilə yanaşı, əncir də Macarıstanda getdikcə yumşalan qışları keçirə bilən Aralıq dənizi bitkilərindən biri halına gəldi.
Fins.az xəbər verir ki, Macarıstanda əncir yetişdirmə sahəsində pionerlərdən biri olan Jolt Medve müsahibədə bildirir ki, ilk əncir XV əsrdə İtaliyadan Macarıstana kral Matyaş Korvin tərəfindən gətirilmişdir. Budapeştin Buda qalası ərazisində hələ də əncir ağacları mövcuddur, lakin onların kral Matyaşın əncirindən olub-olmadığı qeyri-müəyyəndir. Ancaq qaladakı bir ağacın 160 yaşında olduğu təsdiqlənmişdir.
Medve bildirib ki, ölkədə bir neçə əncir bağları mövcuddur, lakin Macarıstan hələ də əhəmiyyətli miqdarda əncir istehsal edən ölkə deyil. Əncir bağları əsasən yerli bazarların tələbatını ödəyir. Lakin iqlim dəyişikliyi ilə daha az əncir ağacı qışda donma nəticəsində zədələnir və məhsuldarlıq ildən-ilə artır.
Əncirin sənaye istehsalı ilə bağlı əsas problemlərdən biri müəyyən sektoral şəraitin yaradılması ehtiyacıdır. Əncir tipik bir bazar meyvəsi olmadığı üçün toplanma zamanı tam yetişmiş olmalıdır və bu vəziyyətdə əncir bir neçə gündən uzun müddət saxlanıla bilmir. Bu, əncirin daha böyük bazarları əhatə edən bir sistemin yaradılmasını çətinləşdirir. Ayrıca, əncir mövsüm boyunca fasiləsiz yetişir, bu da məhsulu bir dəfə yığmağı mümkün etməz və bağların hər gün yoxlanmasını tələb edir, bu da çoxlu iş saatları tələb edir.
Buna baxmayaraq, Macarıstanda artıq kiçik miqyaslı yetişdirmə mövcuddur və əncir işləyən müəssisələr də vardır. Ekspertə görə, Macarıstanda əncir istehsalını inkişaf etdirmək üçün hələ də çoxlu imkanlar mövcuddur.